Skip to content
WordPress, Instalare și Configurare

WordPress, Instalare și Configurare

WordPress, Instalare și Configurare

WordPress, instalare și configurare în vederea creerii unui website de prezentare sau magazin online. În acest articol despre WordPress, veți găsi tot ce aveți nevoie pentru a crea un website cu acest CMS.

WordPress CMS, istorie

WordPress a văzut pentru prima dată lumina zilei în anul 2003, mai exact pe 27 mai. Fondatorii acestui software sunt Matt Mullenweg și Mike Little.

Acest CMS, poate fi denumit o platformă online de construire a website-urilor. Acest CMS, are o sursă deschisă, bazată pe limbaje de programare PHP și MySQL.

În termeni mai avansați se numește sistem de gestionare a conținutului (CMS), sau Content Management System.

Când WordPress a fost lansat pentru prima dată, a avut destul de puțini utilizatori, dar în timp a devenit cel mai mare și mai popular CMS din lume.

La ora actuală, WordPress alimentează peste 75 de milioane de website-uri. O cercetare efectuată în luna aprilie, anul 2016, arăta că acest sistem de gestionare a conținutului a fost utilizat de peste 26% din cele 10 milioane de website-uri cu cele mai bune poziții.

De ce este atât de popular WordPress?

După ce am aflat numărul masiv de utilizatori pe care WP îi are, ne putem da seama de ce este atât de popular?

Trebuie să se ținem seama de un număr de opinii diferite. Punctul de vedere general, este că WordPress este un instrument simplu de blog.

Cu toate acestea, este mult mai mult decât atât. Datorită faptului că WordPress, este gratuit și un proiect open source, permite oricui să-și îmbunătățească și să-și editeze codul sursă după bunul plac.

De asemenea, oferă mii de plugin-uri gratuite, teme, widget-uri și alte instrumente. Toate aceste funcții vă permit să creați orice tip de website cu o optimizare SEO, perfectă.

Putem crea bloguri simple, site-uri web personale sau portofolii, magazine online, website de anunțuri sau forumuri.

Un alt factor este că platforma WordPress, este complet gratuită. Această platformă acceptă toate platformele de găzduire cu PHP și MySQL.

În plus, acest CMS este actualizat constant cu noi versiuni care îmbunătățesc securitatea. De asemenea, este actualizat cu funcții noi care îmbunătățesc performanțele generale.

Ultimul, dar nu în ultimul rând, WP, are o comunitate imensă, cu forumuri și discuții dedicate pe internet.

Cantitatea de date disponibilă în mediul online și mii de tutoriale WP, fac acest CMS, unul dintre cele mai ușor de utilizat sisteme de gestionare a conținutului.

WordPress, Ce este un CMS?

Un sistem de gestionare a conținutului sau CMS pentru scurt este o aplicație cu posibilitatea de a crea, modifica și publica conținut digital.

În cele mai multe cazuri, acesta acceptă, de asemenea, mai mulți utilizatori, permițându-le să lucreze în colaborare.

De exemplu, în WordPress este posibil să se creeze mai mulți utilizatori administrativi, fiecare având privilegii diferite.

Sistemele de gestionare a conținutului includ, de asemenea, caracteristici de text și formatare, posibilitatea de a încărca videoclipuri, fotografii, audio, hărți sau chiar propriul cod.

CMS, Content Management System

Un sistem de gestionare a conținutului este format din două componente majore și anume:

1. O aplicație de gestionare a conținutului (CMA). CMA poate fi denumită interfața grafică de utilizator (GUI) care permite utilizatorului să creeze, să modifice, să elimine și să publice conținut fără a fi nevoie să cunoască vreodată HTML sau alte limbaje de programare.

2. O aplicație de livrare de conținut (CDA). CDA este responsabil pentru serviciile de back-end care gestionează și livrează conținut după ce se află în CMA.

Alte caracteristici demne de menționat sunt:

  • Adrese URL SEO-friendly
  • Suport online și comunități
  • Funcții utilizator / grup
  • Modele și module diverse
  • Asistenți de instalare și actualizări

Cele mai populare trei sisteme de gestionare a conținutului din lume sunt WP, Joomla și Drupal.

WordPress.com vs. WordPress.org

WordPress.com și WordPress.org sunt două moduri de găzduire a unui site WP.

Lucrul care variază cu aceste două metode este gazda reală. Utilizând WordPress.org, puteți descărca scriptul gratuit și îl puteți găzdui singur pe o mașină locală sau cu un furnizor de hosting.

Pe de altă parte, WordPress.com are grijă de toate acestea prin găzduirea site-ului pentru tine. Nu trebuie să gestionați un server web, să plătiți pentru software de găzduire sau descărcare. Dezavantajul este că anunțurile WordPress.com, sunt afișate pe website-ul dvs.

Avantaje și dezavantaje WordPress.org și WordPress.com

Dacă nu vă interesează să aveți propriul dvs. hosting sau administrarea unui server web, atunci WordPress.com poate fi calea de urmat.

Este gratuit și poate fi configurat rapid. Veți avea, de asemenea, diverse funcții și opțiuni pentru personalizarea site-ului dvs. Cu toate acestea, vine cu un preț.

Site-ul dvs. va include WordPress.com în adresa URL și nu veți putea încărca teme sau pluginuri personalizate.

Nu va fi posibilă editarea sau modificarea codului PHP, din structura website-ului dvs.

Mai multă flexibilitate și control

Utilizarea unei versiuni găzduite de la WordPress.org oferă mai multă flexibilitate și control asupra site-ului dvs.

Veți putea folosi propriul nume de domeniu, încărcați teme, pluginuri și le puteți instala.

De asemenea, veți avea acces la fișierele, baza de date și codul dvs. WordPress, ceea ce înseamnă că veți putea să îl modificați după bunul plac.

Cele mai populare și puternice site-uri WP, sunt găzduite de sine stătător, deoarece oferă o mai mare flexibilitate și capacitatea de a implementa funcționalități, coduri și designuri personalizate.

În cazul în care WordPress, nu este CMS-ul preferat de Dvs., propriul cont de găzduire vă va permite să testați alte sisteme de gestionare a conținutului, cum ar fi Drupal sau Joomla.

Instalarea platformei WordPress

Un motiv pentru popularitatea platformei WordPress, este că cerințele resurselor de hosting, nu sunt mari. Dacă website-ul Dvs., devine mai „stufos”, este necesar un pachet de hosting mai mare.

Cerințe de sistem obligatorii

  • Versiunea PHP 7.0 sau mai mare. Spun acest lucru pentru că deja versiunile 5, sunt depășite. Încă mai există platforme wordPress, instalate pe versiuni depășite de PHP. Actualmente, noi folosim versiunea 7.3
  • Versiunea MySQL 5.0.15 sau mai mare sau orice altă versiune de MariaDB.

Multe companii de hosting folosesc diverși instalatori automați pentru a face procesul de instalare WP, cât mai simplu. Utilizând aceste softvare-uri, utilizatorii nu mai au de a face cu crearea bazei de date sau încărcarea fișierelor.

Din punctul nostru de vedere este o greșeală dar puteți încerca. Noi preferăm instalarea manuală și sigură.

Vom reveni cu un articol despre instalare și configurare WP. Mai mult, vom explica în detaliu cum să optimizați un website dezvoltat pe platforma WordPress.

Consultant SEO, specialist în optimizare și promovare pentru motoarele de căutare. Experiență - peste 14 ani, în domeniul SEO și Web Design.

Back To Top